Træning for KOL-patienter

Ved træningsassistent Annette Redecker, som til daglig arbejder med borgere, der har KOL, ansat under GenoptræningsCentret i Fredericia kommune

Lektionerne foregår på I.P. Schmidts Gård, Træningssalen, Vendersgade 4, 7000 Fredericia. 

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungelidelse - i folkemunde også tidligere kaldet rygerlunger, idet den mest almindelige årsag til KOL er rygning. Sygdommen er kronisk, men den kan bremses.

KOL er karakteriseret ved nedsat lungefunktion ledsaget af symptomer, som gradvist tiltagende åndenød, hoste og evt. opspyt af slim. Sygdommen skyldes en kronisk betændelsestilstand i luftveje og lungevæv, som medfører tiltagende forsnævring af luftvejene og gradvis reduktion af lungefunktionen. Dette medfører, at man har svært ved, at trække vejret normalt og udåndingen kræver arbejde. Det kan været hårdt, at klare hverdagens små og store opgaver pga. åndenød. Åndenøden kan være så voldsom, at man ind imellem oplever, at få angstanfald. Mange bliver til en vis grad bange for, at bevæge sig og havner ofte i den onde inaktivitetscirkel. Man forsøger, at undgå fysisk aktivitet, der trætter eller giver åndenød. Når man ikke bevæger sig, falder konditionen. Med faldende kondition bliver det betydeligt hårdere, at gennemføre den samme mængde arbejde på den samme tid. Resultatet er efterhånden en mere stillesiddende livsform og i nogle tilfælde bliver man efterhånden isoleret og ensom.

Når man har KOL, har man særligt brug for at bevæge sig og styrke både muskler og kondition. Træningen skal særligt være konditionstræning. Den positive effekt af konditionstræning er veldokumenteret og den er en meget vigtig del af KOL-behandlingen. Den medicinske behandling af KOL er langtfra altid tilstrækkelig til, at bryde denne onde cirkel. Selv under en optimal medicinsk behandling, oplever de fleste åndenød ved fysisk anstrengelse. Træning har ingen indflydelse på selve lungefunktionen, men træning medfører øget kondition. Jo bedre kondition, jo mindre åndenød får man, når man f.eks. skal lave arbejde i huset, købe ind eller gå en tur. Når musklerne er trænede, udnytter man mere effektivt den ilt, der optages i lungerne - "man kører længere på literen". Personer med KOL, der dagligt træner, oplever at få mere overskud og glæde i dagligdagen.

Tilbuddet henvender sig til dig, der har KOL og som har lyst til, at træne sammen med andre. Hvis du er motiveret for, at træne men ikke kan komme i gang og har brug for hjælp dertil. Det er også til dig, der tidligere har været i forløb på sygehuset og/eller i kommunen og som vil fortsætte træning på hold.

Træningen vil være varieret, hvor konditionstræning er i centrum suppleret med styrketræning. Træningen giver mulighed for, at blive fortrolig med åndenøden og i trygge rammer lære, at håndtere åndenøden, bl.a. ved inddragelse af vejrtrækningsteknikker. Træningen består af både fælles og individuel træning, hvor du kan forvente at blive forpustet og selvfølgelig med plads til sjov. Træning på hold giver også mulighed for, at erfaringsudveksle og dele tanker med andre, der ligesom dig, har KOL.

Vi har KOL-træning:

  • Onsdag kl. 15.00-15.45
  • Onsdag kl. 15.45-16.30

Læs mere om tid, sted og pris her.